7 CARA LEBIH FOKUS

MEMANTAPKAN DAYA FOKUS!
TERBUKA KEPADA PELAJAR DARI 9 - 14 TAHUN

7 UNTUK LATIH ANAK ANDA SUPAYA LEBIH FOKUS

Menurut pakar psikologi klinikal, Dr Jamie Howard memberi tumpuan atau fokus seumpama otot yang memerlukan senaman untuk menguatkannya.

Kebanyakan kanak-kanak boleh fokus pada aktiviti yang seronok dan gembira. Apabila tiba aktiviti yang membosankan, kanak-kanak berasa kurang menyeronokkan dan sukar diikuti sehingga mencabar daya fokus mereka.

Walau bagaimanapun, anak tetap perlu dilatih untuk fokus supaya mudah belajar dan membaiki diri. Ini penting agar anak dapat meningkatkan keyakinan diri dan membentuk peribadi yang positif.

Berikut 7 cara untuk bantu anak lebih fokus:

1. Tetapan Masa

Asingkan jumlah masa yang tertentu untuk anak berlatih fokus pada sesuatu tugasan yang spesifik. Anak kecil yang berusia lingkungan 4 hingga 5 tahun lazimnya boleh fokus di antara 5 hingga 20 minit bergantung kepada tugasan yang diberi.

Peruntukkan masa pendek untuk tugasan yang sukar dan mencabar, contohnya 10 minit. Kemudian, berikan masa yang lebih panjang, contohnya 15 ke 20 minit bagi tugasan yang menyeronokkan.

2. Satu Perkara Satu Masa

Lakukan satu perkara sahaja pada satu-satu masa. Pada anak yang masih kecil anda boleh cuba ajar menyebut nama abjad sambil melihat kepada abjad tersebut. Lakukan pada 2 atau 3 abjad sahaja suatu-suatu masa.

Pada anak yang lebih besar pula anda boleh cuba mengajak anak menghabiskan satu bahagian lagu dan minta dia nyanyikan semula.

Dipercayai multitasking boleh mengganggu tumpuan. Maka, digalakkan anak menyelesaikan satu-satu tugasan dahulu sebelum bergerak kepada tugasan yang seterusnya.

3. Tetapan Suasana Khas

Sediakan waktu membuat kerja sekolah dan tempat yang sesuai. Cuba biasakan anak membuat kerja rumah pada satu ruang yang telah ditetapkan. Matikan televisyen, telefon dan laptop sehingga kerja rumah selesai.

 

4. Masa Rehat

Masukkan waktu rehat (break) dalam jadual. Kanak-kanak perlu bergerak daripada sesuatu tempat, melakukan perkara yang berbeza dan yang tidak terlalu berat setelah meluangkan masa menyiapkan tugasan yang memerlukan tumpuan penuh.

Masa rehat ini sangat penting untuk anak kembalikan tenaga dan segarkan badan terutamanya selepas menyiapkan kerja sekolah. Anak boleh diberi snek ringan atau bermain sebentar.

5. Teknik Pernafasan

Anak digalakkan mengamalkan pernafasan dari perut. Pernafasan yang perlahan boleh menenangkan minda dan memudahkan fokus.

Kemahiran ini amat penting untuk anak kuasai bila mana mereka terpaksa berdepan dengan tugasan yang mencabar yang mencemaskan dan mencepatkan denyutan jantung. Rasa cemas boleh mengganggu fokus, jadi ajari anak cara untuk bertenang dan kembali fokus.

6. Pecahan Tugas

Pecahkan tugasan besar kepada lebih kecil dan mudah diuruskan. Untuk anak selesaikan sesuatu tugasan yang sukar dan mencabar, ajarkan mereka satu persatu, langkah demi langkah.

Bila anak berjaya buat langkah pertama, boleh bergerak ke langkah seterusnya hingga dia mampu lakukannya sendiri. Atau boleh juga gunakan kaedah timer, iaitu menetapkan masa untuk anak siapkan sesuatu tugasan.

Contoh: Beri anak sebuah buku tentang beruang. Katakan padanya, tuliskan apa sahaja tentang beruang dalam masa 10 minit.

7. Melakukan Aktiviti Memanah

Memanah melatih untuk meletakkan fikiran pada satu titik yang hendak dicapai. Ketika fikiran diletakkan pada titik tersebut, tubuh dengan sendirinya akan bertindak balas dan bergerak menuju target.

Pelajar yang menyertai aktiviti memanah lebih fokus, tenang dan yakin kerana ciri-ciri itu sangat diperlukan seorang pemanah untuk melepaskan anak panah ke lokasi sasaran dengan baik.

Kredit: The Vocket

 

PENGISIAN AKTIVITI DISAMPAIKAN OLEH COACH JEFRI SAARI, JURULATIH MEMANAH & OCP MENTOR

APA KATA MEREKA YANG DAH MENCUBA

LOKASI PROGRAM OHSEM WEEKEND DIADAKAN

DAFTAR SEKARANG!

SESI PAGI

8:00 PAGI - 12:30 TENGAHARI

SESI PETANG

1:30 PETANG - 6:00 PETANG

OHSEM WEEKEND COMBAT ARCHERY

  • 20 APRIL 2019
  • SESI 1 : 8.00 am - 12.30 pm
    SESI 2 : 1.30 pm - 6.00 pm
  • DEWAN ALAMANDA SEKSYEN 20, SHAH ALAM

ANDA PERLUKAN BANTUAN?

Untuk sebarang pertanyaan atau berkaitan pendaftaran Program OHSEM WEEKEND, boleh terus ke pegawai khidmat pelanggan kami.

PUAN WANI 019-446 4394

PUAN FATIN 019-547 4394

Scroll to top